Fiber Optik Kablo ve BileÅŸenleri
ANKA-NET uzman kadrosuyla Fiber Optik kablolama ve terminasyon konusunda yeterli bilgi ve birikime sahip olup, profesyonel ekibiyle hassasiyet gerektirecek fiber optik çalışmalarında tüm fiber optik ürünlerin temini ve kurulum hizmetlerini sonuca ulaştırarak müşterilerine sunmaktadır.
ANKA-NET uzman kadrosuyla Fiber Optik terminasyon konusunda yeterli bilgi ve birikime sahip olup, profesyonel ekibiyle hassasiyet gerektirecek fiber optik çalışmalarında tüm fiber optik ürünlerin temini ve kurulum hizmetlerini son teknoloji füzyon ve test cihazlarıyla sonuca ulaştırarak müşterilerinin hizmetine sunmaktadır.
Multimode 50/125 mikron ile 62,5/125 mikron ve Singlemode 9/125 mikron iç ve dış mekan (indoor-outdoor) tüm fiber optik kablolarda fiber optik konnektörlü Pigtail sonlandırma hizmeti vermekteyiz.
Fiber.kablolar,ses, veri ve video sinyallerini içeren yüksek transmisyon oranları için yerel alan ağı kablolarıdır.Fiber optik kablo yapı olarak, insanın saç teli kalınlığında ve çok hassas üretilmiş saf bir cam ip üzerinden ışığın iletilmesi prensibiyle çalışan bir sistemdir. Bu şekilde üretilmiş kabloların tercih edilmesinin en büyük sebebi,çevresel faktörlerden ve elektriksel alan parazitlerinin yoğun olduğu yerlerden etkilenmemesi ve her zaman stabil bir bağlantı sunmasıdır
Günümüzde multimod (çok modlu) ve singlemod (tek modlu olmak üzere kullanılan iki çeÅŸit fiber optik kablo vardır. Multimod fiber optik kablolar, 125µm dış çapa ve 50µm civarında çekirdek çapına sahiptirler ve ilerleyen ışık, çoklu yol üzerinden hareket eder. Data alma ve gönderme singlemod fiber optik kabloya göre daha yavaÅŸ ve kısa mesafelidir. Singlemod fiber optik kablolar ise sadece bir çeÅŸit yayılmaya izin vermek için 10µm çapından daha az bir çapa indirgenmiÅŸtir ve ilerleyen ışığın tümü tek bir yol üzerinde hareket eder. Yüksek kapasitedeki bilgiyi multimod fiberden daha iyi iletirler. Çünkü sinyalin yayılması ve kaplamaya çarparak ilerlemesi yoktur.
Multimod(Çok Modlu) Fiber Optik Kablolar
Yaklaşık 62,5 mikronluk bir çekirdek çapına sahiptirler ve 850 ile 1300 nanometre arasında dalgaboyu değerine sahip kızılötesi lazer ışığını iletirler. Üretim maliyeti daha uygun olduğundan çok kullanılan kablo türüdür. Kayıp miktarı singlemod kablolara göre daha fazladır.
Data transmisyonu için LAN(Local Area Network - Yerel Alan Ağı) şebekelerinde genellikle multimod fiber optik kablo tercih edilir.
Multimod fiber optik kablolar, çekirdek çaplarına göre 62,5/125/250 mikron (Çekirdek Çapı/Kılıf Çapı/Kaplama Çapı) ve 50/125/250 mikron (Çekirdek Çapı/Kılıf Çapı/Kaplama Çapı) olarak iki şekilde üretilir.
Multimod Fiber Optik Kabloların Avantajları ve Dezavantajları
Multimod Fiber Optik Kabloların Avantajları |
Multimod Fiber Optik Kabloların Dezavantajları |
Fusion Splice (Fiber Sonlandırma) uygulaması sırasında daha geniş çekirdek çapı sayesinde fiber uçları daha kolay hizalanarak daha kısa splice süresi sağlar. |
Sınırlı hızları nedeni ile özellikle Gigabit uygulamalarda kısıtlı kalmaktadır. |
Kullanılan konnektörler, modüller ve aktif elemanlar singlemod kablolara göre daha ekonomiktir. |
Kablo fiyatları singlemode kabloya göre daha pahalıdır. |
Işık transferi ve algılamada daha ucuz LED’ler kullanılır. |
Erişim mesafeleri singlemod kablolara göre çok kısadır. |
Yaklaşık 9 mikronluk çapa sahip olan ince merkezli kablolardır ve 1300 ile 1550 nanometre arasında dalgaboyu değerine sahip kızılötesi lazer ışığını iletirler. Bu kablo çekirdeğinin 9 mikron gibi çok küçük bir çapa sahip olması sayesinde ışığın kabloda yayınım yaparken izleyebileceği tek bir yol vardır. Fiberde spesifik bir dalgaboyunda ilerleyen sadece bir ışık modu ya da doğrultusu vardır. Dolayısıyla, bütün ışık ışınları kabloda yaklaşık aynı yolu izler ve kablonun bir ucundan diğer ucuna olan mesafeyi yaklaşık aynı sürede kat ederler. Bu single mod kabloların en önemli avantajlarından biridir. Ayrıca bu kablo türünde tek bir ışık modu olduğu için modsal yayınım söz konusu değildir. Bu durum daha az yayılma kaybı ve daha çok bilgi taşıma kapasitesi sağlar.
Singlemod Fiber Optik Kabloların Avantajları ve Dezavantajları
Singlemod Fiber Optik Kabloların Avantajları |
|
Çok büyük sistem erişim mesafelerinde(100 km.ye kadar) sorunsuz kullanılabilir. |
|
10 Gbps hızına kadar yüksek band genişlikleri ve yüksek hızları destekler. |
|
Singlemod fiber kablonun fiyatı multimod kabloya göre 2 kat daha ucuzdur. |
|
Performansı çok iyi olduğundan uzun mesafe bağlantılarında kullanılan tek fiber optik kablo türüdür. |
|
Fiber Optik Kablo (Fiber Optic) Ä°letiÅŸim Mesafeleri
62.5/125 Multi Mode Fiber Optik (MultiMode Fiber Optic) Kablo Ä°letiÅŸim Mesafeleri
10 BASE-FL/FB 2000m
100 BASE-FX 2000m
1000 BASE-LX 550m
1000 BASE-SX 275m
50/125 Multi Mode Fiber Optik Kablo (MultiMode Fiber Optic) Ä°letiÅŸim Mesafeleri
(OM2) (OM3)
10 BASE-FL/FB 1514m -
100 BASE-FX 2000m 2000m
1000 BASE-LX 550m 550m
1000 BASE-SX 550m 900m
100 BASE-SX - 300m
10G BASE-SX - 300m
10G BASE-LX - 300m
8-9/125 Single Mode Fiber Optik Kablo (SingleMode Fiber Optic) Ä°letiÅŸim Mesafeleri (OM1)
GIGABIT ETHERNET 5000m
Dış Kaplamalarına Göre Fiber Optik (Fiber Optic) Kablo Çeşitleri
Fiber Optic Kablo Dış Kaplamaları, Kablonun kullanılacağı ortama bağlı olarak seçilmelidir. Bina içinde ve iyi korunmuş ortamlarda zırhsız kablo, bina dışı, binalar arası ve korumasız ortamlarda kemirgenlere ve fiziksel dış darbelere karşı zırhlı kablo tercih edilmelidir.
|